Tots eliminats (o gairebé)

201604 Comtal QumbaEl passat diumenge ens vàrem presentar tres integrants de l’equip de primera divisió a la prova de la FCAG que organitzava el club Ciutat Comtal. En els darrers temps els resultats de les competicions ens havien estat prou fructífers com per sentir-nos satisfets i segurs d’assolir una bona posició també en aquesta prova.

En la categoria mini, l’Ela i la Neus porten una trajectòria trufada de podis i bons resultats. En la categoria estàndard, la Dana i la Maria han mostrat clarament que són un equip d’alta regularitat que no cometen grans pífies; i en Qumba i Juanjo ens poden sorprendre amb juanjanades o amb bons resultats, segons d’on bufa el vent.

Amb aquests antecedents ens vàrem presentar a la prova plens d’optimisme, “Que si ens calen punts per agafar o distanciar-nos de tal o qual…”; “Que si uns puntets més ens assegurarien determinat lloc a la classificació per equips…”; “Que si el meu gos és tan guapo i tan llest que, tot i que soni immodest, me’n vaig prest amb l’Ernest a l’agrest Everest”.

201604 Comtal DanaUs estalviaré els detalls de les proves… El resultat final va ser Eliminat/Eliminat per la Dana i Maria, Eliminat/Eliminat per en Qumba i Juanjo, i Excel·lent/Eliminat per l’Ela i Neus, la única que es va salvar una mica de l’escabetxina.

Curiosa la paraula eliminar. Etimològicament deriva del llatí «elimināre», compost del prefix «e» per «ex» fora i «lĭmin» o «lĭmĭnis» que vol dir llindar o límit, es a dir fer fora. En l’entorn de l’esport, eliminar significa deixar fora de la competició a un concursant o competidor. Definitivament, no és el verb més estimulant, comporta un rerefons d’exclusió o de fracàs. Però, sempre és així? NO. I ara m’explico.

En el mon de l’agility la qualificació a la prova com eliminat pot derivar de moltes causes, i pot donar com a resultat moltes altres coses. Ens eliminem perquè ens equivoquem o embarullem, perquè no senyalitzem correctament, perquè no arribem, perquè ens desconcentrem i deixem la ma fluixa, perquè no ens entenem amb el nostre company d’equip, perquè aquest corre massa o massa poc, perquè aquell dia ell o ella estan més interessats en seguir l’apassionant vol de les papallones…

201604 Comtal Ela2Però també ens eliminem per millorar. Per millorar la sortida, per millorar les zones, per millorar un determinat gest que creiem que el teníem prou entrenat. En definitiva, ens eliminem perquè cada eliminació ens apropa més a les fites que ens marquem. Cal tenir en compte que l’agility és un esport extremadament sever. Una sola equivocació i el resultat pot ser l’eliminació. Si t’has o t’han eliminat en una prova significa que el teu equip no és prou bo?, NO.

L’ “eliminat” de l’agility no reflexa l’esforç de l’entrenament habitual, ni la motivació i la il·lusió per la millora constant, ni la companyonia assolida amb el gos (o a la inversa); tan sols és un qualificatiu a un prova puntual, tan bo o dolent com qualsevol altre.

Així que pel proper eliminat, que segur que n`hi haurà, recorda que l’eliminat no deixa de ser el condiment que donarà millor sabor a l’èxit, i que si ens caiem set cops, ens aixecarem vuit.