Participació a l’Open Europeu d’Hongria

201407 EO Budapest

El Open Europeu es disputa cada any en un país diferent, aquest any era en una àrea rural del sud d’Hongria, hi ha hagut uns 30 països incloent delegacions completes d’Estats Units, Canadà i Japó i hi han participat uns 750 gossos.

Dijous va destinar-se als entrenaments i la cerimònia d’apertura amb el que divendres ja es va poder dedicar íntegrament a la prova per equips. Espanya presentava un equip en mini+midi on hi havia en Jordi amb la Gamma, l’Alberto amb la Cala i en Julio amb la Peka. En l’equip també hi havia de ser l’Albert amb la Menta però al darrer moment no va poder anar-hi, pel que els tres restants havien de fer-ho molt bé si volien classificar-se ja que per passar a la final es consideren els tres millors resultats. En estàndard va passar una cosa similar: participaven en Jonatan amb la Jade, en Vicente amb la Noa i l’Elena amb en Burundi. En aquest cas tampoc va poder viatjar el quart membre de l’equip: en JuanMi amb la Yuma però en aquest cas varem ser a temps de complementar l’equip amb un quart component, la Fanny amb una border collie de Suècia.

201407 EO Gamma201407 EO Ela

La prova per equips va començar per un jumping molt complex on l’equip de midi va completar les tres pistes amb només una falta per un pal que va caure. No era un mal punt de partida.

L’estàndar també començava amb una mànega d’agility força complicada. En aquest cas, però, van tenir menys sort i van ser dos els gossos eliminats amb el que l’equip quedava ja més tocat de cada a la segona mànega.

En la pista de jumping els tres gossos de midi es van tornar a portar, fent dues pistes a zero i només una penalització per una zona. Considerant per tant els tres millors (i únics) resultats de cada mànega van acabar amb deu punts de penalització. L’objectiu era quedar entre els 15 primers equips participants per tal de classificar-se per la final per equips de diumenge i ho van aconseguir: van acabar exactament al 15è lloc!

L’equip de estàndard va completar tres pistes sense eliminar-se però, sumant els resultats de les dues mànegues, no van classificar-se per diumenge.

201407 EO Kala201407 EO Peka

En individual també hi ha proves classificatòries, en aquest cas la classificació és pels 15 primers en S i M i 25 primers en L classificats en la mànega d’agility i en la de jumping per separat, seleccionant-se després d’entre la resta de participants el millor participant de cada categoria i mida.

Dissabte, a més dels representats de midi i estàndard competia també la Neus amb l’Ela en categoria petita. L’Ela va fer dues pistes molt bones ni que en la primera va fer aquella passejadeta de més que fa en ocasions abans de començar la pista i en la segona la Neus se la va endur una mica més del que calia en un pas entre dos salts. Va passar a la final com a millor mini d’Espanya.

En midi la prova començava per la mànega d’agility. La Gamma va saltar la zona de la passarel·la i se’n va anar més del compte en un gir amb el que en Jordi va optar per repetir la seqüència des del balancí i, de pas, reforçar les zones encara que això impliqués eliminar-se en aquesta primera mànega.

En Jordi ja deia que la seva millor aposta per classificar-se era el jumping i allà va fer un recorregut molt bo, sense cap error i a menys de dos segons dels gossos més ràpids de la competició. No està gens malament! Al final va quedar en novena posició i, per tant, classificat directament per la final de diumenge tal com ell volia.

201407 EO Jade201407 EO Burundi

En estàndard en Jonatan també va fer un jumping molt bo amb la Jade, quedant també en novena posició i, per tant, va classificar-se també directament per la final de diumenge. La Elena, que recentment va guanyar l’Open Europeo Junior amb en Burundi, va fer pistes molt fiables i efectives però va tenir algun moment de mala sort. Tampoc van tenir gaire sort en la mànega de classificació en Vicente i la Noah que van penalitzar en el seu recorregut.

Un cop completada la selecció, a més de la Neus, en Jordi i en Jonatan, en Julio també va classificar-se com a millor representant espanyol amb els seus dos borders: la Peka en midi i la Chika en estàndard.

201407 EO Chika201407 EO Noah

Diumenge la prova va començar per la competició per equips en mini i midi i el nostre equip, com a quinzè seleccionat, sortia en primer lloc. La final d’equips es disputa com a relleus i cada gos fa un tram de pista. En el nostre cas un dels participants hauría de fer dos trams i, li va tocar fer-ho a en Jordi. Tots els trams eren similars i tots tenien una pasarel·la pel que va escollir fer el primer i quart tram. La pista va anar força bé ni que algun guia va caure per terra, va fallar alguna zona i algun pal pero cap gos va eliminar-se amb el que el resultat va ser prou digne.

La competició individual va començar pels gossos petits amb una pista molt dificil, que menys de la meitat de participants van acabar i la primera en sortir va ser l’Ela que va completar-la bo i tenir un dubte en una entrada de túnel.

En midi, sobre una pista diferent, la Gamma va fer una pista a màxima velocitat on en Jordi va anar animant-la contínuament. Portaven una pista impressionant quan, en una entrada complicada al slalom, que certament en Jordi te molt treballada, no es van entendre i la Gamma va prendre l’obstacle incorrectament amb el que van penalitzar. Després van sortir en Julio i la Peka però van eliminar-se en una entrada de túnel, fent després una pista perfecta.

En estàndar en Jonatan, ben classificat de les proves prèvies, va superar la pista amb autoritat però, en un punt de discriminació cap al final de la pista, la Jade va passar pel túnel enlloc de fer la rampa amb el que va desqualificar-se. Després en Julio i la Peka tampoc va tenir sort amb el que al final no hi va haver cap gos espanyol als lloc d’honor.

Bo i això les finals van ser molt emocionants, amb els millors gossos del mon lluitant pels llocs de podi i on al final varem veure com els grans guies (Tobias, Daniel, Silvia, Martina, Jenny …)  tornen i tornen als lloc d’honor fins i tot amb altres gossos o amb noves tècniques de conducció.

En el cas d’en Jordi, aquesta competició li ha servit –com ell volia- per comparar-se amb els millors guies i gossos i constatar –tots ho hem vist- que està molt més aprop de les seves marques del que ho estava fa un any. Es qüestió de seguir treballant i això en Jordi ja ho te clar.

Si voleu veure els vídeos dels participants espanyols al Open Europeu estan penjats, com sempre, al canal Youtube del club.